piątek, 15 maja 2015

Owoce pod kruszonką.

Z lipca 2014:



Nie mogę nie napisać o tym wypieku (ciężko to ciastem nazwać, a jednak wyciąga się go z piekarnika więc sama nie wiem:), ponieważ w okresie połogu stanowił ważny element mojej diety. Owoce pod kruszonką są idealne do robienia przez młode mamy w połogu które:
  • są za bardzo zajęte maleństwem, aby mieć głowę do zaglądania w przepisy
  • maja potrzebę poprawienia sobie nastroju, i sprawienia wrażenia, że panują nad sytuacją, i są zorganizowanymi mamami
  • które bez słodyczy żyć nie mogą a nie chcą objadać się tym co nie zdrowe
Oto przepis:
owoce jakie się ma i ile się ma (ale raczej nie cytrusy i banany ;))wrzuca się na blachę (naczynie żaroodporne) posmarowane (lub nie posmarowane) masłem. W dowolnych proporcjach zagnieść masło, cukier (najlepiej ten zdrowszy brązowy czyli trzcinowy), mąkę (lepiej np. żytnią niż pszenną). Powstałą kruszonką, lub czymś co kruszonkę przypomina, obsypujemy owoce. Blachę należy wsadzić do piekarnika (nagrzanego do ok 170 stopni), i zapiec aż kruszonka delikatnie zbrązowieje.
Proste, pyszne, pachnące i pięknie wyglądające! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz