wtorek, 27 października 2015

Cukier.


Mój mąż ostatnio mi się zapytał: „A dlaczego ten cukier jest taki niezdrowy?” Hmmm... Prawda jest taka, że tyle już na ten temat czytałam, że hasło „cukier jest niezdrowy” przyjęłam jako pewnik, i za dużo się nad tym nie zastanawiałam. Postanowiłam wiec znaleźć kilka argumentów/odpowiedzi na to pytanie. Odpowiedzi prostych i zrozumiałych, które będą trafiać do osób cicho śmiejących się z moich poglądów na temat żywienia.
  1. Cukier nie jest naturalnym składnikiem odżywczym a związkiem chemicznym uzyskanym na drodze procesów chemicznych (kiedyś już usłyszałam, że cukier jest czymś naturalnym bo jest pozyskiwany z buraków..). Można tutaj dodać, że cukier to czysta sacharoza (z dodatkiem chemii która była potrzebna aby tą sacharozę wyczarować z tego buraka) – zabrzmi to trochę mądrzej.
  2. Udowodnione jest to, że cukier podsyca stany zapalne w organizmie i karmi raka.
  3. Aby przetrawić cukier nasz organizm pobiera z naszego organizmu zapasy witaminy B, magnezu, potasu i wapnia (i czegoś jeszcze ale i tak nie zapamiętam ;), m.in. osłabia to naszą odporność, jesteśmy bardziej podatni na choroby.
  4. Cukier uzależnia. Nie bez przyczyny producenci umieszczają cukier w tak wielu produktach spożywczych.
  5. Nadmiar cukry w naszym organizmie zamienia się w cholesterol co prowadzi do wielu chorób o których jest coraz głośniej.
Argumentów można by tu jeszcze dużo napisać. Na pewno nie jest to naukowe opracowanie tego tematu, ale na pewno wystarczające aby dyskutować z ludźmi którzy właściwościami cukru nigdy się nie interesowali.

Powyższe informacje spisałam przeszukując internet. Wiadomości na ten temat jest naprawdę dużo. Im więcej się ich czyta tym większa jest motywacja aby unikać cukru.

3 komentarze:

  1. Niestety cukier jest bardzo niezdrowy a jest go ogrom w żywności- od jogurtów po płatki śniadaniowe czy przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda.. Nieświadomość ludzi w tym temacie też jest ciągle bardzo duża. Przemysł cukrowniczy miał bardzo dobrych lobbystów te pół wieku (albo i więcej) temu gdy takie modne stało się hasło "cukier krzepi" :) Po wejściu na Twój profil widzę że mamy podobne zainteresowania :) Muszę zagłębić temat peelingów - bardzo lubię domowe peelingie, nie równają się tym ze sklepowej półki :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń