Z maja 2014:
Jestem
w trakcie czytania „Zamień chemię na jedzenie”. Bardzo dobrze czyta się
ten poradnik. Wiele informacji jest mi już znanych, ale kilka nowych
pomysłów podłapałam :)
Dziś odnotowuję aby wbiło mi
się do głowy: „kasze oraz ryż można mleć na mąkę” :) spróbowałam zrobić
naleśniki z kaszy gryczanej oraz płatków owsianych. Do zrobienia mąki
użyłam blendera. Z kaszą gryczaną miałam taki problem, że nie zmieliła
mi się na pył, i gdy zrobiłam placki (naleśniki małe) to chrupało w
zębach. Ale w smaku były niezłe. Przy czym na mój gust raczej nie są to
placki do jedzenia na słodko. Mąka z płatków owsianych wyszła bardzo
fajna. I naleśniki były bardzo dobre :) Za to na zdjęciu widać naleśnik z
mąki jaglanej którą kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością. Placki były w
smaku dobre ale jakieś takie suche.. Chyba muszę poszukać jakiś
przepisów na naleśniki z różnych mąk (nie pszennych). Tak czy siak
polecam takie kombinacje. Im więcej czytam na temat mąki pszennej tym
mniej mam ochotę ją jeść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz